Рекомендації щодо підготовки підвальних приміщень для укриття населення за сигналами цивільного захисту

  • 347

Для укриття населення в особливий період основним і загальнодоступним способом будуть підвальні приміщення багатоквартирних і приватних житлових будинків, адміністративних, виробничих і господарських будівель і споруд (надалі – підвальні приміщення), інших приміщень підземного простору (підземні майданчики, паркінги тощо).

З урахуванням ситуації на південному сході України слід завчасно подбати про готовність підвальних приміщень, де планується укриття населення, до їх використання.

Варто уже в цей час, не очікуючи настання особливого періоду, підготувати до прийому населення кожне підвальне приміщення. 
Для підготовки підвальних приміщень слід невідкладно виконати необхідні роботи, зокрема:
Підготовка загальних приміщень 
(виконується спільно мешканцями будинку, працівниками організації)
прибрати приміщення від сміття;
винести непотрібні та зайві речі;
демонтувати тимчасові перегородки;
звільнити загальні проходи в підвальному приміщенні;
укріпити вхідні двері;
укріпити наявні віконні отвори та закласти їх мішками з піском;
перевірити електропроводку, освітлення та вимикачі;
створити запас електролампочок, свічок, ліхтариків;
облаштувати вентиляційні отвори;
встановити лавки, тапчани (лежаки);
За можливості змонтувати:
електророзетки;
автономне електроосвітлення від акумуляторів та інше;
Підготовка окремих приміщень
облаштувати забір води від системи централізованого водопостачання та водовідведення;
підготувати ємності для створення запасів питної та технічної води;
За можливості облаштувати:
окремі приміщення для санвузлів та під'єднати їх до системи каналізації;
місця для приготування їжі, зокрема з використанням електроплиток;
Підготовка приватних підвальних приміщень
прибрати приміщення від сміття, винести непотрібні та зайві речі;
укріпити наявні віконні отвори та закласти їх мішками з піском;
перевірити електропроводку, освітлення та вимикачі;
створити запас електролампочок і свічок, укомплектувати ліхтариком;
перевірити вентиляційні отвори, встановити стільці (лавку, тапчан, лежак);
створити запас продуктів харчування тривалого зберігання (консерви, консервація тощо) та питної води, а також теплих речей та ковдр, забезпечити їх зберігання у водонепроникних чохлах.