Повідомлення про проведення громадського обговорення проєктів рішень«Щодо оптимізації мережі, ліквідації, перепрофілювання (зміна типу) та перейменування ЗЗСО та їхніх філій

  • 1908

Фото без описуІнформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення проєктів рішень сесії Рава-Руської міської ради «Щодо оптимізації мережі, ліквідації, перепрофілювання (зміна типу) та перейменування закладів загальної середньої освіти та їх філій Рава-Руської міської ради».

 

1. Найменування організатора громадського обговорення:

Рава-Руська міська рада Львівського району, Львівської області.

1.1 Ініціатор громадського обговорення: Відділ освіти Рава-Руської міської ради.

 

2. Питання, що винесені на громадське обговорення:

 

Про припинення функціонування Гута-Обединського закладу загальної середньої освіти I ступеня Рава-Руської міської ради Львівського району  Львівської області шляхом ліквідації (ЄДРПОУ 35657114).

Про припинення функціонування Клебанського закладу загальної середньої освіти I ступеня Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області шляхом ліквідації (ЄДРПОУ 22357139).

Про припинення функціонування Дубрівського закладу загальної середньої освіти I ступеня (Дубрівської початкової школи) Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області шляхом ліквідації.

Про припинення функціонування Синьковицького закладу загальної середньої освіти I-II ступенів (Синьковицької гімназії) Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області шляхом ліквідації.

Про припинення функціонування Старосільського закладу загальної середньої освіти I-II ступенів (Старосільської гімназії) Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області шляхом ліквідації.

Про припинення функціонування філії «Рава-Руського опорного закладу загальної середньої освіти I-III ступенів №1 Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області с. Голокам’янка» шляхом ліквідації.

Про припинення функціонування філії «Рава-Руського опорного закладу загальної середньої освіти I-III ступенів №1 Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області с. Дев’ятир» шляхом ліквідації.

Про перепрофілювання (зміна типу) та перейменування Липницького закладу загальної середньої освіти I-III ступенів Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області і затвердження Статуту у новій редакції.

Про перепрофілювання (зміна типу) та перейменування Волицького закладу загальної середньої освіти I-III ступенів Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області і затвердження Статуту у новій редакції.

Про перепрофілювання (зміна типу) та перейменування Новокам’янського закладу загальної середньої освіти I-III ступенів Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області і затвердження Статуту у новій редакції.

Про перепрофілювання (зміна типу) та перейменування  Потелицького закладу загальної середньої освіти I-III ступенів Рава-Руської міської ради Львівського району  Львівської області і затвердження Статуту у новій редакції.

Про перепрофілювання (зміна типу) та перейменування Рава-Руського опорного закладу загальної середньої освіти  I-III ступенів №1 Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області і затвердження Статуту у новій редакції.

Про перепрофілювання (зміна типу) та перейменування Рава-Руського закладу загальної середньої освіти I-III ступенів №2 Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області і затвердження Статуту у новій редакції.

Про перепрофілювання (зміна типу) та перейменування Рава-Руського закладу загальної середньої освіти I-III ступенів №3 Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області і затвердження Статуту у новій редакції.

 

3. Мета: врахування думки жителів Рава-Руської міської територіальної громади щодо приведення мережі закладів загальної середньої освіти у відповідність шляхом зміни Типу та припинення діяльності (ліквідації) закладів та їх філій

 

4. Нормативне забезпечення:

Відповідно до статті 143 Конституції України, пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», п.3 ст. 66 Прикінцевих положень Закону України «Про освіту», Закону України «Про внесення змін до деяких законів щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти» від 15 липня 2021 року № 1658-IX, Закону України «Про повну загальну середню освіту»:

 

Стаття 32 Утворення, реорганізація, ліквідація та перепрофілювання закладу загальної середньої освіти

1. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

Рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу), приймають районні, міські, сільські, селищні ради.

Рішення про утворення комунальних ліцеїв як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні, міські, селищні, сільські ради відповідно до вимог законодавства.

Під час утворення закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний враховувати вимоги ліцензійних умов провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти.

 

2. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту, відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення».

 

Стаття 35. Типи закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти:

1. Здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують:

- початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;

- гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;

- ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

 

5. Актуальність. Проблематика, що потребує вирішення:

Створення об'єднаної громади надало жителям широкі можливості для формування своєї унікальної та ефективної системи управління освітньою сферою, яка в кінцевому рахунку допоможе підвищити якість освітніх послуг і заощадити кошти громади. Заходи з оптимізації шкільної мережі планується провести з метою отримання достатніх коштів освітньої субвенції, створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів.

При аналізі мережі потрібно враховати декілька факторів: демографічну ситуацію у селах та м. Рава-Руська (перспективна мережа та середня наповнюваність ЗЗСО на 2023-2027 навчальні роки), географічний чинник (можливість і доцільність підвозу, наявність шкільних автобусів, якість доріг), спроможність шкіл (типові або пристосованості приміщення на певну кількість учнів відповідно до діючих санітарних норм), рівень матеріально-технічного забезпечення закладів, соціально-економічні умови територій, освітні потреби населення, рівень професіоналізму кадрів зайнятих у закладах освіти тощо.

Освітня галузь традиційно є однією з найбільших у громаді. У 2021/2022 роках в закладах ЗЗСО навчаються і виховуються 3404 учні відповідно працюють 421 педагогічний і 221 технічний працівник. Не дивно, що обговорення питання оптимізації мережі ЗЗСО викликає величезний резонанс.

Проблема є надзвичайно актуальною і спроби відтермінувати її вирішення призведе лише до погіршення ситуації. Освіта є важливим, визначальним чинником розвитку суспільства і запит громади на забезпечення рівного доступу до якісної освіти стає надзвичайно актуальним.

У громаді функціонує 15 закладів ЗЗСО та 2 філії. Середня наповнюваність класів становить 17,26 учнів при розрахунковій наповнюваності у формулі освітньої субвенції для нашої громади - 18. Проблема виникає з закладами освіти у яких дуже низька наповнюваність, що за собою тягне дефіцит державної субвенції на освіту громади, а видатки по освітніх субвенціях та з місцевого бюджету є значними:

  • Дубрівський ЗЗСО І ст., 16 учнів, - 915 810,00 грн. (витрати на 1 учня – 57 238,13 грн.);
  • Старосільський ЗЗСО І-ІІ ст., 37 учнів – 3 051 260,00 грн., (витрати на 1 учня 82 466,49 грн. на рік);
  • Синьковицький ЗЗСО І-ІІ ст., 55 учнів – 4 293 800,00 грн. (витрати на 1 учня – 78 069,09 грн.);
  • Равський ЗЗСО І-ІІ ст., 75 учнів - 4 709 700,00 грн., (витрати на 1 учня у рік – 61 164, 94 грн.);
  • Липницький ЗЗСО І-ІII ст., 110 учнів – 7 099 800,00 грн. (витрати на 1 учня у рік – 64 543,64 грн.);
  •  Філія Рава-Руського ОЗЗСО І-ІІІ ст. №1 с. Девятир, 20 учнів – 1 862 060,00 грн., (витрати на 1 учня – 93 103, 00 грн);
  • Філія Рава-Руського ОЗЗСО І-ІІІ ст. №1 с. Голокамянка, 15 учнів– 1 133 330,00 грн., (витрати на 1 учня в рік – 75 555,33 грн).

Як наприклад для порівняння візьмемо Рава-Руський ЗЗСО І-ІІІ ст. № 2 – 562 учні, тобто з найбільшою кількістю учнів - видатки по освітніх субвенціях та з місцевого бюджету становлять 12 941 100,00 грн., витрати на 1 учня в рік – 23 026, 87 грн. Видатки на 1 учня у малокомплектних закладах відрізняються більше ніж у 3 рази ніж у закладах, де велика наповнюваність класів.  Відтак, з року в рік при зменшенні кількості учнів зростатиме середня вартість утримання одного учня. 

У перспективній мережі на 2022/2023 н.р. прогнозується у Дубрівському ЗЗСО І ступеня: 1 клас - відсутній, 3 кл. – 2 учні; філії Голокам’янка: 1 кл.-1 учень, 2 кл.- 3 учні, 4 кл.- 3 учні; філії Дев’ятир: 2 кл.-відсутній, 3 кл.- 3 учні, 4 кл.- відсутній, 6 кл.- відсутній, 7 кл.-2 учні, 8 кл.-1учень;  Старосільському ЗЗСО І-ІІ ст.: 2 кл.- 2 учні, 3 кл.-2 учні, 4 кл.- 3 учні, 7 кл. – 4 учні, 9 кл.-3 учні; Синьковицькому ЗЗСО І-ІІ ст.: 1 кл.- 4 учні. Згідно законодавства мінімальна кількість дітей, щоб рахувався клас – 5 учнів, тобто фактично формуються класи-комплекти або організовується педагогічний патронаж (індивідуальне навчання), яке не покривається освітньою субвенцією. Педагогічний патронаж коштує дорожче ніж навчання класу з 25 дітьми. Також вартість навчання одного класу з мінімальними 5 учнями і максимальними 25 майже однакова.

Державна освітня субвенція для нашої громади покриває лише частину заробітної плати педагогічного персоналу. За рахунок місцевого бюджету фінансуються комунальні послуги та утримання технічного персоналу тощо. Варто зауважити, що міська рада у 2021 році спрямувала 5 млн. 953 тис. 735 грн., а у 2022 році уже спрямувала 4 млн. 205 тис. 208 грн. на фінансування дефіциту освітньої субвенції для покриття заробітних плат педагогічного персоналу, хоча ці кошти громада могла б вкладати в енергоефективні заходи та спрямовувати на проекти розвитку закладів освіти. Також у 2021 році були оптимізовані групи подовженого дня. Орієнтовний дефіцит освітніх субвенцій на заробітну плату педагогам до кінця року становить 12 млн. грн. Якщо міська рада в подальшому буде спрямовувати кошти лише на ці потреби, то громада не може розраховувати на розвиткові проєкти, тому потрібні заходи, щодо оптимізації шкільної мережі.

Вартість утримання одного учня в ЗЗСО Рава-Руської міської територіальної громади (МТГ) та інформаційна довідка щодо розрахунку обсягу освітньої субвенції для Рава-Руської МТГ на 2022 рік додається.

Проте фінансова складова не є найважливішою. Основною метою є забезпечення доступу до освіти для всіх дітей громади незалежно від місця проживання, можливості вибору ними начальних закладів; підвищення якості освітніх послуг, ефективності освітнього процесу, створення умов для розвитку здібностей дітей з особливими освітніми потребами; ефективне використання матеріальних, фінансових, кадрових ресурсів громади. У школах з малою наповнюваністю учнів у більшості класів, де організоване індивідуальне навчання, відсутня повноцінна позакласна, спортивно-масова, виховна робота, що не сприяє соціалізації учнівської молоді.

Типовими стали такі проблеми малокомплектних шкіл, як застаріла матеріально - технічна база, відсутність основного навчального обладнання, недостатність навчально-методичного забезпечення, наявність укриттів тощо.

Перш за все у закладах освіти необхідно створити освітнє середовище, яке б відповідало потребам і можливостям кожної дитини, незалежно від особливостей її психологічного розвитку. Це можливо лише при концентрації ресурсів - матеріальних, людських, організаційних.

Важливим кроком у сфері освіти є створення академічних ліцеїв до 2027 року, де буде організовано профільне навчання. Відповідно до розпорядження начальника Львівської обласної військової адміністрації від 03.08.2022 № 225/0/5-22ВА «Про затвердження прогнозованої мережі ліцеїв Львівської області» - академічними ліцеями у громаді мають бути у місті - ЗЗСО І-ІІІ ст. «Рава-Руський ліцей», а у сільській місцевості Гійченський ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Інші заклади освіти мають стати гімназіями (1- 9 класи) та початковими школами (1-4 класи), та для цього потрібні значні видатки на створення відповідного освітнього середовища, матеріально-технічної бази, наявність сучасних харчоблоків, відповідних укриттів, основного навчального обладнання і т.д., які потрібно з акумулювати у місцевому бюджеті.    

У нашій громаді є два варіанти дій:

            Перший – залишити існуючу мережу незмінною, спробувавши економити абсолютно на всьому, не гарантуючи при цьому гідну оплату праці освітянам, сучасний рівень освітніх послуг в усіх закладах, залишаючи його дуже нерівномірним, позбавляючи частину наших дітей та громадян перспектив.

            Другий – спробувати вийти із зони комфорту і залучивши громадськість і всіх причетних і зацікавлених, знайти найбільш оптимальний спосіб дій. Рішення має ґрунтуватися не на емоціях, не на особистих інтересах, симпатіях чи антипатіях, а виключно на інтересах дітей у майбутньому, якості освітніх послуг та освітнього середовища.

Отже, можливими варіантами вирішення питання щодо перспективного планування спроможної освітньої мережі на території Рава-Руської міської територіальної громади пропонуються на розгляд та громадське обговорення за наступним планом:

  1. Про припинення функціонування Гута-Обединського закладу загальної середньої освіти I ступеня Рава-Руської міської ради Львівського району  Львівської області шляхом ліквідації.
  2. Про припинення функціонування Клебанського закладу загальної середньої освіти I ступеня Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області шляхом ліквідації.
  3. Про припинення функціонування Дубрівського закладу загальної середньої освіти I ступеня (Дубрівської початкової школи) Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області шляхом ліквідації.
  4. Про припинення функціонування Синьковицького закладу загальної середньої освіти I-II ступенів (Синьковицької гімназії) Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області шляхом ліквідації.
  5. Про припинення функціонування Старосільського закладу загальної середньої освіти I-II ступенів (Старосільської гімназії) Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області шляхом ліквідації.
  6. Про припинення функціонування філії «Рава-Руського опорного закладу загальної середньої освіти I-III ступенів №1 Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області с. Голокам’янка» шляхом ліквідації.
  7. Про припинення функціонування філії «Рава-Руського опорного закладу загальної середньої освіти I-III ступенів №1 Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області с. Дев’ятир» шляхом ліквідації.
  8. Про перепрофілювання (зміна типу) та перейменування Липницького закладу загальної середньої освіти I-III ступенів Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області і затвердження Статуту у новій редакції.
  9. Про перепрофілювання (зміна типу) та перейменування Волицького закладу загальної середньої освіти I-III ступенів Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області і затвердження Статуту у новій редакції.
  10. Про перепрофілювання (зміна типу) та перейменування Новокам’янського закладу загальної середньої освіти I-III ступенів Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області і затвердження Статуту у новій редакції.
  11. Про перепрофілювання (зміна типу) та перейменування  Потелицького закладу загальної середньої освіти I-III ступенів Рава-Руської міської ради Львівського району  Львівської області і затвердження Статуту у новій редакції.
  12. Про перепрофілювання (зміна типу) та перейменування Рава-Руського опорного закладу загальної середньої освіти  I-III ступенів №1 Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області і затвердження Статуту у новій редакції.
  13. Про перепрофілювання (зміна типу) та перейменування Рава-Руського закладу загальної середньої освіти I-III ступенів №2 Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області і затвердження Статуту у новій редакції.
  14. Про перепрофілювання (зміна типу) та перейменування Рава-Руського закладу загальної середньої освіти I-III ступенів №3 Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області і затвердження Статуту у новій редакції.

 

6. Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку з введенням воєнного стану в Україні, дії постанови КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами) пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі. 

Місце і час, формат проведення публічних обговорень (порядок обговорення, акредитації представників ЗМІ, реєстрації учасників) з дотриманням усіх заходів безпеки буде повідомлено додатково.

 

7. Поштова та електронна адреси, строк і форма подання письмових пропозицій та зауважень.

Пропозиції та зауваження просимо подавати з 30 серпня по 31 жовтня 2022 року на поштову адресу: 80316 Львівська область, Львівський район, м. Рава-Руська, вул. Є. Коновальця, 8 (3-й поверх- Відділ освіти Рава-Руської міської ради) або електронну адресу: rava_osvita@ukr.net із зазначенням прізвища, імені, по батькові, контактного номера телефону та адреси особи, яка їх подає.

 

8. Адреса і номер телефону, за якими надаються консультації з питання, що винесено на публічне громадське обговорення: 80316 Львівська область, Львівський район, м. Рава-Руська, вул. Є. Коновальця, 8 (3-й поверх- Відділ освіти Рава-Руської міської ради); номер телефону: +380972104064. Прізвище, ім’я відповідальної особи за проведення громадського обговорення  Мисько Михайло Іванович – в. о. начальника Відділу освіти Рава-Руської міської ради; номер телефону: +380972104064.

 

9. Строк і спосіб оприлюднення результатів

Після отримання пропозицій та зауважень, проведення аналізу, проведення громадських обговорень відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Рава-Руської міської ради.

Запрошуємо усіх охочих взяти участь в обговоренні проєктів рішень, що виноситимуться на розгляд сесії Рава-Руської міської ради.