Робота над розробкою Стратегії розвитку громади триває

  • 518

Фото без опису29 вересня відбулось третє засідання робочої групи з розроблення Стратегії розвитку громади на 2022-2027 рр. на тему «Економіка та інфраструктура». Було представлено презентацію "Поточний стан економіки у Рава-Руській громаді. Визначення її потреб". На засіданні разом з представниками бізнесу, депутатами, працівниками міської ради обговорили питання розвитку економіки громади та необхідної для цього інфраструктури.

Представники сільського господарства порушили питання, пов’язаною з проблемами, які спричинені, на їхню думку, незадовільною роботою податкової служби.

Представник лісового господарства розповіла про реформу лісової галузі і її вплив на економіку громади.

Також були обговорені проблеми стану доріг, поводження з ТПВ (плюси та мінуси сміттєпереробного заводу і його доцільність (недоцільність) в нашій громаді), обмеження державних інвестицій в умовах воєнного стану.

Крім того, були розглянуті і обговорені можливості для розвитку громади:
-    сільське господарство, 
-    деревообробна промисловість, 
-    харчова промисловість (насамперед, м’ясопереробка), 
-    логістика (в першу чергу, вантажні перевезення).

Обговорили тему індустріальних парків та вирішили, що Рава-Руська громада повинна мати свій індустріальний парк. 
До речі, індустріальні парки – це спеціальні промислові території, як правило, з підготовленою інженерно-транспортною інфраструктурою, набором необхідних сервісів, спрощеними регуляторними процедурами та пакетом інвестиційних стимулів для виробничих та науково-дослідних підприємств.

Це перевірений часом та міжнародним досвідом механізм індустріалізації економіки, залучення інвестицій, збільшення зайнятості населення, збалансованого регіонального розвитку, підтримки місцевих виробників, сприяння малому та середньому підприємництву.

Нагадуємо, стратегія розвитку громади – це документ, що визначає на довгостроковий період стратегічні та оперативні цілі, індикатори (показники) їх досягнення, пріоритети та завдання для сталого економічного і соціального розвитку громади. Стратегія – не просто документ з цифрами, це визначення майбутнього, до якого прагне громада.

Переважно при розробленні стратегії застосовують один із варіантів: управлінський, експертний підхід або метод партнерства. Рава-Руська міська рада обрала метод партнерства, який спирається на широке залучення громадськості до процесу розробки стратегії на всіх етапах роботи над документом. При цьому до робочої групи включено представників з різних сфер: виробництва, бізнесу, освіти, медицини, культури, комунальної сфери, органів влади, громадських організацій та інших. Всі засідання проводяться відкрито, здійснюється широке інформування жителів громади про всі етапи розроблення.

Робоча група повністю готує документ з консультаційною підтримкою з боку експертів, а потім стратегія виноситься на громадське обговорення.