Не зривайте первоцвіти!

  • 105

Фото без описуЩорічно, у весняно-літній період, на території України проводиться посилення заходів державного нагляду (контролю) щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, які занесені до Червоної книги України.

За незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу передбачений штраф від 510 до 1700 гривень, червонокнижних видів – від 1700 до 3655 гривень.

Ранньоквітучі рослини, зокрема ті, які занесені до Червоної книги України: підсніжник білосніжний (Galanthus nivalis), білоцвіт весняний (Leucojum vernum), шафран Гейфеля (Crocus heuffelianus), рябчик шаховий (Fritillaria meleagris), цибуля ведмежа (черемша) (Allium ursinum) тощо, часто використовують як засіб заробітку, хоча зривати та продавати їх заборонено.

За інформацією Державної екологічної інспекції у Львівській області, на виконання доручення Державної екологічної інспекції України від 30.01.2023 № 78 про посилення заходів щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в області триває операція «Первоцвіт-2023».

Так, за знищення або незаконне вилучення ранньоквітучих рослин з природного середовища передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода, яка іноді тягне за собою й кримінальну відповідальність.
Що загрожує правопорушникам:
– стаття 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу передбачає накладення штрафу від 510 до 1700 гривень;
– ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу (ч.2 ст.88-1 КУпАП).

За інформацією Державної екологічної інспекції у Львівській області, згідно з постановою КМУ від 07.11.2012 № 1030 «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)» розмір компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин, занесених до Червоної Книги України становить від 49 до 62 грн за одну рослину.

У департаменті екології та природних ресурсів Львівської ОВА наголосили, що вирощування рослин, які занесені до Червоної книги України у домашніх умовах, також не дає права їх продавати, бо торгівля, як і інші форми комерційного використання червонокнижних видів, прямо заборонені статтею 19 Закону України «Про Червону книгу України».

У разі виявлення фактів пошкодження чи продажу первоцвітів необхідно звертатися у Державну екологічну інспекцію у Львівській області за номером телефону: (032) 238-73-70 чи у Головне управління Національної поліції у Львівській області за коротким номером 102.