Пам'ятка для населення. Зупинимо сказ разом!

  • 136

Фото без опису

СКАЗ – особливо небезпечне інфекційне захворювання, спільне для тварин і людей, яке може вражати всіх теплокровних тварин (хворіють всі види домашніх, сільськогосподарських та диких тварин). Захворювання характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи і закінчується смертю (летально).

Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки – втрата відчуття страху. Звірі втрачають обережність, вдень з’являються в населених пунктах, в місцях випасу і утримання худоби, нападають на тварин, людей.

Основним джерелом вірусу сказу в Україні є лисиця червона, яка є найбільш масовим видом хижаків в Україні – приблизно 70 % від загальної кількості хижаків. Сказ підтримується там, де щільність червоної лисиці досягає більше однієї голови на 1000 га угідь.

Хвора на сказ лисиця здібна за добу пробігати 10-15 км, контактуючи з безмежною кількістю різних видів тварин і, в першу чергу, з собаками, котами, худобою, яка утримується на пасовищах. А це, в свою чергу, збільшує кількість хворих на сказ свійських тварин та наближає сказ до людини.

БОРОТЬБА ЗІ СКАЗОМ ВКЛЮЧАЄ В СЕБЕ ТРИ СКЛАДОВИХ:

ЕПІЗООТИЧНИЙ МОНІТОРИНГ

Військова агресія рф впливає на зростання випадків сказу. За останній 2023 рік у Львівській області зареєстровано 93 випадки захворювання тварин на сказ: лисиці – 36 випадків; коти – 30; собаки – 24; куниці – 2 випадки; борсуки – 1 випадок.

У 2023 році сказ лабораторно підтверджено в усіх районах області:

- Дрогобицький район – 23 (10 лисиць, 7 собак, 4 кота, 1 борсук, 1 куниця);

- Золочівський район – 2 (2 лисиці).

- Львівський район – 11 (6 лисиць, 2 собаки, 3 кота);

- Самбірський район – 14 (3 лисиці, 2 собаки, 8 котів, 1 куниця);

- Стрийський район – 22 (10 лисиць, 6 собак, 6 котів);

- Червоноградський район – 9 (3 собаки, 6 котів);

- Яворівський район – 12 (5 лисиць, 4 собаки, 3 кота);

З початку року лабораторно сказ підтверджено (станом на 23.01.2024) – 15 випадків: лисиця – 9, собака – 3, кіт – 3.

В розрізі населених пунктів сказ зареєстрований у:

- с. Бистриця Дрогобицької ОТГ Дрогобицького району (собака);

- с. Раневичі Дрогобицької ОТГ Дрогобицького району (лисиця);

- смт Східниця Східницької ОТГ Дрогобицького району (кіт);

- м. Городок Городоцької ОТГ Львівського району (собака, кіт);

- урочище «Добряни» Городоцької ОТГ Львівського району (лисиця);

- м. Кам’янка-Бузька Кам’янка-Бузької ОТГ Львівського району (2 лисиці);

- с. Стара Сіль Старосамбірської ОТГ Самбірського району (собака);

- с. Рудники Миколаївської ОТГ Стрийського району (кіт);

- с. Розвадів Розвадівської ОТГ Стрийського району (лисиця);

- с. Верхнє Синьовидне Сколівської ОТГ Стрийського району (лисиця);

- с. Ямельниця Сколівської ОТГ Стрийського району (лисиця);

- с. Великополе Івано-Франківської ОТГ Яворівського району (лисиця);

- с. Кам`янобрід Новояворівської ОТГ Яворівського району (лисиця).

ПАРЕНТЕРАЛЬНУ ІМУНІЗАЦІЮ

Упродовж 2023 року провакциновано проти сказу 484 972 тварини, з них:

• собак – 254 508 (в т.ч. 9 017 – за кошти власників),

• котів – 228 798 ( в т.ч. 5 290 – за кошти власників),

• ВРХ – 1 204, коней – 273, ДРХ – 178, свиней – 11.

ПЕРОРАЛЬНУ ІМУНІЗАЦІЮ

На виконання Протоколу Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 10.03.2023 № 1, наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 29.08.2023 № 634, протоколу Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Львівській обласній військовій адміністрації від 20.07.2023 № 2 на території Львівської області забезпечено організацію та проведення кампанії з пероральної імунізації диких м`ясоїдних тварин проти сказу з урахуванням Закону України від 24.02.2022 № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні”».

Всього на території області наземним розподілом принад з вакциною було розповсюджено 45 700 доз вакцини із охопленням площі 1 828 км2 із розкладанням принад на території лісових та мисливських угідь на відстані не ближче 200 метрів від населених пунктів.

З метою контролю ефективності проведення пероральної імунізації диких м`ясоїдних тварин проти сказу, відповідно до діючих Методичних рекомендацій з планування, організації та проведення пероральної імунізації диких м`ясоїдних тварин проти сказу, забезпечено організацію заходів для добування лисиць у визначених Методичними рекомендаціями обсягах та відбір нижніх щелеп для лабораторного дослідження зубів на наявність біомаркеру – тетрацикліну, зразків сироватки крові – на наявність вірус-нейтралізуючих антитіл.

ОСНОВНИМИ ПРОБЛЕМАМИ БОРОТЬБИ ЗІ СКАЗОМ Є:

Дикі тварини:

обмеження пероральної імунізації – через заборону застосування цивільної авіації використовують наземний метод розповсюдження приманок з вакциною;

збільшення щільності поголів’я – доведено, що популяція лисиць має здатність до швидкого відтворення. Популяція лисиць, скорочена на 20 % – відтворюється через один рік, на 40 % – через два роки, на 60 % – 3 роки, а 70 % – 4 роки.

Домашні тварини:

відсутність 100 % ідентифікації та реєстрації поголів’я;

безвідповідальність власників щодо дотримання ними правил утримання домашніх тварин в населених пунктах та проведення обов’язкової вакцинації тваринам проти сказу.

У всіх державних лікарнях ветеринарної медицини області вакцинація тварин проти сказу здійснюється антирабічною вакциною «Рабістар-ред» та є безкоштовною.

Безпритульні тварини:

недостатність ресурсів;

збільшення чисельності через вимушену міграцію громадян країни з початку повномасштабного вторгнення рф за кордон та які покинули своїх тварин напризволяще;

безвідповідальність власників.

Щоб захистити себе від захворювання, необхідно дотримуватись таких правил:

дворових собак утримувати у вольєрах, вигулювати на короткому повідку та у намордниках, щорічно робити профілактичні щеплення;

уникати контактів з бездомними та дикими тваринами;

вживати заходів з недопущення диких хижих тварин до тваринницьких ферм та інших місць розташування свійських тварин;

мисливцям та працівникам лісового господарства під час зняття шкіри з вбитих диких тварин користуватися гумовими рукавичками, після чого, не знімаючи їх, вимивати руки у дезінфекційному розчині;

Що ж робити, коли вас покусала тварина?

рану слід ретельно промити мильним розчином, а краї обробити 70 % розчином спирту або 5 % розчином йоду, накласти стерильну пов’язку;

своєчасно звернутись по кваліфіковану медичну допомогу для вирішення питання щодо необхідності проведення антирабічних щеплень (щеплення актуальні, коли курс розпочато упродовж перших 14 днів від моменту зараження); перш за все, звернутись до сімейного лікаря за місцем проживання, а при тяжкому випадку викликати негайно швидку допомогу за номером 103;

під час курсу антирабічних щеплень – не пропускати процедури та не переривати курс, дотримуватись режиму, встановленого лікарем, не вживати алкоголю, уникати переохолоджень та перегрівань;

тварину, яка завдала ушкоджень людині, НЕ ВБИВАТИ, за нею необхідно спостерігати упродовж 10 діб (при зверненні потерпілого за медичною допомогою лікувальний заклад інформує територіальні установи).

У Львівській області за 12 місяців 2023 року проведено епідеміологічне розслідування 2694 звернень за антирабічною допомогою, в тому числі з приводу покусів тваринами – 2009, з приводу ослинень – 622, подряпин – 63.

Ушкодження постраждалим нанесли наступні види тварин:

- лисиці – 14 (0,5%);

- собаки – 1997 (74,1%);

​- в тому числі бродячі – 804 (40,3%);

- коти – 582 (21,6%);

​- в тому числі бродячі – 190 (32,6%);

- сільськогосподарські тварини – 15 (0,6%);

- гризуни – 52 (1,9%);

- інші – 34 (1,3%).

У 2023 році антирабічне лікування (постконтактну профілактику) призначено 1223 особам, в тому числі комбіноване лікування – 94 особам. Повний курс щеплень отримали 798 осіб. Відмовились від введення антирабічної вакцини 197 осіб.

Пам’ятайте, сказ вилікувати не можна, його можна лише попередити.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

Фото без опису