Щодо профілактики ботулізму: як запобігти і що робити при симптомах захворювання

  • 69

Фото без опису

 

Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.

Збудники ботулізму широко поширені в природі -  грунті, кишечнику тварин і риб, на овочах, фруктах. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань.

Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

- швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати, так – як  основним фактором патогенності C. botulinum є екзотоксин, який продукують вегетативні форми під час зберігання харчових продуктів чи готових став. Це найпотужніший з відомих у світі токсинів: він у 10 млн разів сильніший за ціаністий калій, у понад 375 тисяч разів потужніший за нейротоксин гримучої змії. Токсини збудника ботулізму стійкі до температурного впливу: вони руйнуються при температурі 58 °С за 3 години, при 80 °С - за 30 хвилин, при кип’ятінні за 10-15 хвилин. Спори навіть після тривалого замороження зберігають здатність проростати і утворювати токсин.

- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

Заходи безпеки під час домашнього консервування:

  1. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природного кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоту, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище.
  2.   Важливо добре стерилізувати банки і кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.
  3.  При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати консерви при температурі 100 ° С 5 хвилин для переходу спор в вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100 ° С - не менше 40 -60 хвилин з подальшою герметичним закриттям.
  4. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок грунту, тому не рекомендується консервувати їх в герметично закритих банках в домашніх умовах

Симптоми хвороби:

Хворі відзначають нездужання, слабкість, головний біль, запаморочення. Перші ознаки - ослаблення зору, "туман", "сітка", подвоєння предметів. З'являється ністагм, розлад акомодації. Потім приєднується затруднення ковтання і мови. Свідомість збережена. Температура нормальна або субфебрильна. Для клінічної картини ботулізму характерні розлади зору, ковтання, артикуляції, фонації, дихання та серцевої діяльності. Першими уражаються м'язи, які інервуються черепномозковими нервами. Характерним є розвиток низхідних паралічів, що починаються найчастіше з поразки мускулатури очей.

Смерть може наступити через 2-3 доби. Летальність при відсутності специфічної терапії становить 40-50%.

 

Інкубаційний період від 2-3 годин до 10 діб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи для отримання кваліфікованої медичної допомоги.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.       

Прислухайтесь до вищевказаних порад.