Чорнобильська катастрофа. Пам'ятаємо.

  • 45

Фото без опису

 

26 квітня – День Чорнобильської трагедії і Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф. Цього дня 1986 року сталася найбільша техногенна аварія в історії людства – з різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської атомної електростанції. Катастрофа була настільки глобальна, що їй присвоїли 7-ий рівень небезпеки за міжнародною шкалою ядерних подій (INES). Вона призвела до забруднення понад 145 тис. км. території України, Білорусії та Російської Федерації.

Від аварії постраждало близько 5 млн. людей. Вплив Чорнобильської катастрофи відчули на собі Швеція, Норвегія, Польща, Великобританія та інші країни, а вже в травні 1986 року радіоактивні ізотопи спостерігалися в усіх країнах північної півкулі, на акваторіях Тихого, Атлантичного та Північного Льодовитого океанів.

Проте, Чорнобиль для нас – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Більше трьох десятиліть тому слово «Чорнобиль» обпекло серця мільйонів українців і з того часу з цим словом асоціюється скорбота,  печаль,  біль і туга за тими, хто вступив у двобій із неконтрольованим мирним атомом.

Пам'ятаємо Чорнобиль, пам'ятаємо тих, хто став жертвою найбільшої катастрофи в історії ядерної енергетики. Пам'ятаємо про тих, хто віддав своє життя, щоб уникнути ще більшого поширення радіації та захистити нас від масштабних наслідків цієї трагедії.

Пам'ятаємо про мільйони людей, які відчули на собі наслідки Чорнобильської катастрофи, про тих, хто був змушений покинути свої домівки та міста, про тих, хто працював на ліквідації наслідків та ризикував своїм життям.

 

Пам’ятаємо…