Щодо профілактики ботулізму

  • 104

Фото без опису

 

Львівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області інформує, що з початку 2024 року в Україні  зареєстровано  24 випадки ботулізму з 27 постраждалими, серед яких один летальний. Всього за оперативними результатами розслідування випадків ботулізму з початку 2024 року встановлено, що 3 випадки з 4 постраждалими пов’язані із вживанням м’ясної консервації домашнього виготовлення, 2 випадки з 2 постраждалими – із вживанням овочевої консервації домашнього виготовлення, 1 випадок з 1 постраждалим – пов’язаний із вживанням ковбаси домашнього виготовлення, 9 випадків з 10 постраждалими, пов’язані із вживанням риби домашнього виготовлення, 2 випадки – рибна продукція невідомого походження, 1 – в’ялена риба, придбана у місці стихійної торгівлі, 5 випадків з 6 постраждалими – рибна продукція, придбана в магазині (із них триває розслідування ще трьох випадків), у 1 випадку з 1 постраждалим – фактор інфікування не встановлений.

З метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо харчових отруєнь, зокрема ботулізму, та керуючись законами України «Про систему громадського здоров’я», «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та  благополуччя тварин», постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 818 «Про затвердження Порядку надання інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення», з метою профілактики харчових отруєнь серед населення, зокрема ботулізму, неприпустимості придбання риби та рибної продукції у невстановлених (незареєстрованих) операторів ринку, що реалізують свою продукцію через інтернет мережу та в місцях стихійної торгівлі  та забезпечення технології приготування  під час  домашнього  консервування, скеровуємо інформаційні  матеріали щодо профілактики ботулізму  для  ознайомлення населення.

Ботулізм – гостре  токсико-інфекційне захворювання, яке  викликане паличкою Clostridium botulinum і її токсином. Ботулотоксин - це найпотужніший з відомих у світі токсинів: він у 10 млн разів сильніший за ціаністий калій, у понад 375 тисяч разів потужніший за нейротоксин гримучої змії. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.

Слід пам’ятати, що ботулізм це харчове отруєння, яке може призвести   до тяжких наслідків. Водночас у більшості випадків його можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.      

Основною причиною ботулізму є вживання в їжу неякісно приготовлених продуктів, що були забруднені бактеріями ботулізму.

Найчастіше причиною ботулізму стають:  зіпсовані домашні консерви з м'яса та риби, рідше — овочів; консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені; в'ялені/копчені продукти домашнього приготування. Проте реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. 

 

                                            Рекомендації:

 

  -   Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

 

  -  Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік, або термін зберігання яких сплив.

 

   - Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.

 

   -  Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.

    -  Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за   температури 80°С руйнується  через 5–25 хвилин, в залежності від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини.

         

Заходи безпеки під час домашнього консервування:

1. Основним під час домашнього консервування є дотримання чистоти сировини. Чим чистіше вимиті овочі перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед послом, тим менша ймовірність потрапляння в продукт збудника ботулізму 

2. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоту, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище.

 3. Важливо добре стерилізувати банки і кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.

4. При консервуванні в домашніх умовах  необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати консерви при температурі 100 ° С 5 хвилин для переходу спор в вегетативну форму).  Дотримуватись технології  термічної обробки (тривалість та температура, вид продукту,  спосіб стерилізації). 

5. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок грунту, тому не рекомендується консервувати їх в герметично закритих банках в домашніх умовах.  

Перші симптоми захворювання  найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Але можуть виникнути і раніше (уже за дві години). 

                     Негайно зверніться до лікаря, якщо:                     

  -  відчуваєте порушення близького зору,   або у вас сильно виражена сухість у роті;  вам важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає); у вас підвищена стомлюваність, м’язова слабкість чи запаморочення;

   - є короткочасні ознаки ураження шлунко-кишкової системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишківника (здуття живота, закрепи), ураження м’язів шиї та кінцівок. 

Успіх в одужанні залежить ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного  антитоксину (сироватки, імуноглобуліну).

Профілактикою захворювань є ретельне дотримання технології домашнього консервування та санітарно-гігієнічних вимог.  Категорично заборонені до вживання продукти з ознаками недоброякісності:вони мають запах гострого сиру або прогорілої олії. Бережіть себе та будьте уважні до свого раціону.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

 

 

 Головний спеціаліст відділу державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Львівського  районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби           

у Львівській області           Галина  КУДЛА