Круглий стіл

  • 277

Фото без описуЗаступник начальника Жовківської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Віктор Порохняк провів засідання «круглого столу» з підприємцями. Під час засідання розглянуто питання про застосування реєстраторів розрахункових операцій та єдиного рахунка.

 Віктор Порохняк наголосив, що з 1 січня 2022 року є обов'язковим застосування РРО або програмних РРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки (незалежно від отриманого доходу за попередній рік). «Відповідно до вимог п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України РРО або ПРРО не мають застосовувати платники єдиного податку першої групи».

Для реєстрації РРО суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання подає до контролюючого органу заяву про реєстрацію РРО за формою № 1-РРО. У разі відсутності підстав для відмови в реєстрації РРО посадова особа контролюючого органу не пізніше двох робочих днів з дня надходження реєстраційної заяви приймає рішення про можливість реєстрації РРО, формує та резервує фіскальний номер РРО в інформаційній системі ДПС та надсилає до центру сервісного обслуговування (далі – ЦСО) інформацію у вигляді довідки про резервування фіскального номера РРО за формою № 2-РРО засобами телекомунікацій в електронній формі.

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі заяви, що подається в електронній формі через Електронний кабінет  або засобами телекомунікацій. Після включення ПРРО до реєстру ПРРО він може використовуватись суб’єктом господарювання.

На завершення розповіли, що з 01 січня 2021 року набрали чинності норми законодавства, якими затверджено Порядок функціонування єдиного рахунка.

Відповідно до Порядку єдиний рахунок відкривається на ім’я Державної податкової служби України у Державній казначейській службі України (Казначействі).

Для цього необхідно подати повідомлення про використання єдиного рахунку в електронній формі через Електронний кабінет.

Сплатити через єдиний рахунок платник має можливість всі поточні платежі, податковий борг за такими платежами та недоїмку з єдиного внеску, грошові зобов’язання, які визначено на підставі податкових повідомлень-рішень.

Водночас, єдиний рахунок не може бути використаний для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку до бюджету державними та комунальними підприємствами та їх об’єднаннями.

Звертаємо увагу, що з початком використання єдиного рахунку платник зобов’язаний здійснювати сплату вищезгаданих платежів, через єдиний рахунок. В іншому випадку такі кошти, сплачені на інші рахунки, вважаються помилково сплаченими грошовими зобов’язаннями.

Слід зазначити, що такий спосіб сплати податків і зборів є комфортним, оскільки скорочує платникам фінансові витрати і час на формування розрахункових документів.

Щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити три простих кроки.

Перший – через Електронний кабінет подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» за формою J/F 1307001.

Другий – отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

Третій – надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.