До уваги платників єдиного податку (ФОП І та ІІ групи)

  • 403

Фото без опису14 липня 2021 року Рава-Руська міська рада встановила місцеві податки та збори на території Рава-Руської міської територіальної громади на 2022 рік.

Рішенням №3 від 14.07.2021 року було знижено ставки для І групи платників єдиного податку з максимальної 10% до 5% та для ІІ групи з максимальної 20% до 10%.

До Рава-Руської міської ради надійшло багато звернень щодо незастосування нових ставок єдиного податку. Органи ДПІ не проводять зміни ставки єдиного податку без заяви ФОП. Зауважимо, що ПКУ не передбачає в таких випадках подання до податкового органу якихось заяв. В той же час податківці пояснюють, що підставою зміни процентної ставки єдиного податку в їхній системі повинна бути заява від ФОП.

Для того, щоб змінити ставку єдиного податку ФОП потрібно звернутись до податкового органу через електронний кабінет платника податків з заявою про застосування спрощеної системи оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.
Зразок заповнення заяви можете побачити на фотографії до цього повідомлення.

Фото без опису

Звертаємо увагу, що у разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп кількох видів господарської діяльності застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів господарської діяльності (ст. 293.6 ПКУ) та у разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений цією статтею для відповідної групи таких платників єдиного податку(ст. 293.7 ПКУ).

Також наголошуємо, що платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів (ст. 295.5 ПКУ).

За допомогою у заповненні та поданні заяви можете звертатись у відділ економіки та інвестицій Рава-Руської міської ради по вул. Я. Мудрого, 3, 3-й поверх, тел. 0325244-888, 097-9004103.