Спалювання сухої трави – небезпека для життя!

  • 484

Фото без описуЩороку навесні, коли надворі теплішає, люди, найчастіше мешканці сіл, власники приватних будинків активно спалюють суху минулорічну траву.

Дуже часто спалювання сухої трави та листя спричинює масштабні пожежі. Неконтрольований вогонь у суху та вітряну погоду швидко поширюється, знищуючи гектари трави. 

Від сильної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту, а також комахи, які беруть участь у процесі утворення ґрунту. Знищуються гнізда птахів. Великої шкоди трав'яні пожежі завдають рослинному світу: знищуються насіння, паростки дерев та корені майбутніх рослин.

          Рятувальники наголошують, що особливо небезпечно спалювати суху траву на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів, газопроводів. Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати такі пожежі на відкритих територіях украй важко.

Спалювання сухої трави та інших рослинних залишків заборонене законодавством України.

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

? на громадян від 3060 грн до 6120 грн;

? на посадових осіб - від 15300 грн до 21420 грн.

Закликаємо мешканців нашої територіальної громади суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, не випалювати суху траву та сміття на присадибних ділянках, не розводити відкритий вогонь поруч із господарськими будівлями, а також не залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці.