Закупівлі в органах місцевого самоврядування

  • 591

Фото без описуІз вступом в дію нової редакції Закону, 19 квітня 2020 року «Про публічні закупівлі» на зміну старим положенням та нормам прийшли нові — більш доцільні для ефективного функціонування сфери. Наприклад, до цього часу законодавчо було передбачено право Замовників визначати, як тендерний комітет, так і Уповноважену особу для здійснення процедур закупівель.  Проте оскільки з 1 січня 2022 року тендерні комітети ліквідовані, лише уповноважена особа  з питань публічних закупівель має право проводити процедури закупівлі/спрощені закупівлі та закупівлі без використання електронної системи. 

Вимоги до уповноваженої особи

Згідно з ч. 7 ст. 11 Закону  Уповноважена особа повинна мати:
- вищу освіту, як правило юридичну або економічну освіту (але не обов'язково юридичну чи економічну); 
- не менше двох років досвіду роботи у сфері закупівель (опціонально, якщо Замовник зазначить даний пункт в Положенні про Уповноважену особу);

Уповноважені особи можуть пройти навчання з питань організації та здійснення публічних закупівель, у тому числі дистанційне в Інтернеті.

З 1 січня 2022 року для Уповноваженої особи обов'язковим є проходження безкоштовного тестування на веб-порталі Уповноваженого органу для підтвердження свого рівня володіння необхідними (базовими) знаннями у сфері публічних закупівель. Порядок організації тестування уповноважених осіб визначається Уповноваженим органом. Відповідно до норм Закону, Уповноважена особа під час організації та проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі повинна забезпечити об’єктивність та неупередженість процесу організації та проведення процедур закупівель/спрощених закупівель в інтересах замовника.

У Рава-Руській міській раді відповідальними за проведення закупівель є дві уповноважені особи з питань публічних закупівель, які успішно пройшли тестування на веб-порталі Уповноваженого органу  ДП «Прозоро».

Кількість уповноважених осіб новою редакцією Закону не обмежена. Частиною третьою статті 11 нової редакції Закону визначено, що замовник має право призначити декілька уповноважених осіб, за умови, що кожна з таких осіб буде відповідальною за організацію та проведення конкретних процедур закупівель/спрощених закупівель. Тому, оскільки кількість уповноважених осіб новою редакцією Закону не встановлена, замовник визначає достатню кількість таких осіб з урахуванням потреби та обсягів закупівель конкретної організації. З цією метою можна скористатись оновленим  онлайн-калькулятором уповноважених осіб від Київської школи економіки, який дозволяє провести орієнтовний розрахунок на підставі інформації про публічні закупівлі конкретного замовника, який знаходиться за наступним посиланням  https://cep.kse.ua/osoba/ 

(У даній статті використано матеріали ресурсу https://infobox.prozorro.org/, ЗУ «Про публічні закупівлі»)