Уряд пропонує безповоротні гранти на реалізацію та розвиток ваших бізнес-ідей! Проєкт «єРобота».

  • 254

Фото без опису
Уряд починає впроваджувати новий великий проект грантової безповоротної підтримки нових бізнесів. Затверджено 6 програм грантового фінансування. Важливий акцент всіх цих програм — створення нових робочих місць та можливість онлайн оформлення заяви на отримання гранту. Тому ми об’єднали всі ці програми під загальною назвою «єРобота».

Фото без опису
Перша програма — це мікрогранти до 250 тисяч гривень для тих, хто хоче запустити новий бізнес. Будь-який українець, що має бізнес-план, і тверді наміри розпочати власну справу, може розраховувати на підтримку держави.
Учасником програми може стати будь-який українець, який не працює на інших підприємствах та не веде інший бізнес. Для отримання гранту треба подати заявку через портал Дія чи відділення «Ощадбанку», додавши до заявки бізнес-план. 
Грант можна витратити на придбання обладнання, необхідного для провадження господарської діяльності отримувачем, яке не підлягає відчуженню до виконання умов договору про надання мікрогранту на створення або розвиток власного бізнесу (крім випадків відчуження внаслідок звернення стягнення на нього уповноваженим банком відповідно до договору застави); закупівлю сировини та матеріалів (деталі зазначаються отримувачем у бізнес-плані); орендну плату за нежитлове приміщення (до 25% розміру гранту); лізинг обладнання (крім автомобілів, мотоциклів та транспортних засобів особистого користування).

Фото без опису
Друга програма - це гранти на підтримку садівництва, ягідництва та виноградарства. Ідеться про часткову компенсацію вартості садів. Держава надаватиме від 300 до 400 тисяч грн на 1 гектар садів. Це близько 70% від середньої вартості висадки.
Грант можуть отримати суб’єкти господарювання -  юридичні особи та ФОП (крім державних та комунальних), які відповідають умовам Програми та здійснюють діяльність у сфері вирощування сільськогосподарських культур на землях, на які право власності чи/або користування підтверджено належними правовстановлюючими документами.
Проект вашого саду може бути від 1 до 25 гектарів. Кошти надаватимуться не готівкою, а на банківський рахунок для прозорої закупівлі саджанців, обладнання, систем поливу, добрив тощо.
Для отримання гранту потрібно подати заявку через Дію або уповноважений банк. Ключова вимога —працевлаштування робітників та сплата податків.

Фото без опису
Третя програма – це гранти на створення або розвиток тепличного господарства. За програмою часткової компенсації вартості створення теплиць розмір гранту — від 5 до 7 млн грн. Учасниками програми можуть бути як приватні підприємці, так і аграрні компанії й фермерські господарства, які мають у власності або в оренді землю на строк не менше 25 років.
Кошти від гранту можна витратити на безпосереднє будівництво комплексу, закупівлю технічного обладнання для його роботи, закупівлю посівного матеріалу та добрив. Враховуючи, що сума гранту за цією програмою значно вище, то вводиться принцип співфінансування. Для першої тисячі учасників 70% вартості проекту фінансує держава, а 30% — сам підприємець, наступним учасникам держава фінансує не більше 50%, а підприємець не менше 50%.
Для того, аби отримати грант, так само потрібно подати заявку через Дію або уповноважений банк. Ключова вимога —працевлаштування робітників та сплата податків.

Фото без опису
Четверта програма - безповоротні гранти на створення та розвиток переробних підприємств. Це можуть бути підприємства у сфері деревообробки, меблевого виробництва, металообробки, агропереробки, виробництва будматеріалів тощо. Держава надасть до 8 млн грн допомоги тим, хто вже має бізнес у сфері переробки, або хоче запустити нові проекти. Грант можна витратити на придбання обладнання, їх доставку та введення в експлуатацію, включаючи програмне забезпечення. Головні вимоги: створення не менше 25 нових робочих місць і сплата податків.
Бажаючі повинні представити чіткий бізнес-план та залучити власні кошти на свою справу. Умови співфінансування — для перших 1000 заявників власний внесок має скласти 30%, для наступних – не менше 50%. 

Фото без опису
П’ята програма - Це програма стипендій у розмірі до 30 тисяч гривень на навчання й отримання навичок молодшого розробника, дата-аналітика чи графічного дизайнера. Кошти можна витратити лише на оплату школи чи курсів. Ця програма не для студентів, і не для ІТ-фахівців. Ця програма для людей, які мають попередній досвід роботи, але зараз, наприклад, цю роботу втратили чи перебувають у простої і хочуть опанувати нові навички для нової кар’єри. 

Фото без опису
Шоста програма - програма стосується розвитку ІТ-сектору та стартапів у сфері високих технологій. Від 750 тисяч до 3,5 млн гривень для стартапів. Головні критерії фінансування: створення 5 робочих місць, а також акцент на розробці нових технологій та рішень. Україна — це країна, яка має живе інноваційне середовище. Україна — це країна, де величезний потенціал для інноваційного бізнесу. 

Проект «єРобота» дозволить кожному, хто має бажання, навички та план – запустити власну справу, розширити свій малий або середній бізнес, а також розпочати нову кар’єру.
Люди повинні залишалися жити та працювати в Україні. Бачити тут можливості й перспективи. Саме на це і спрямована програма «єРобота». 
«єРобота» – це перша з восьми ланок нової економічної стратегії та політики Уряду. Ще однією такою ланкою має стати нова політика підтримки українського виробника. Не заборони та дискримінації іноземних товарів, а саме заохочення до споживання українського.