А у вас росте самшит?

  • 89

Фото без описуЯкщо ви побачили кущі самшиту із засохлими гілочками, погризеними листками та павутиною – значить там шкодить самшитова вогнівка. Це метелик, але величезну загрозу несуть його личинки – жовто-зелені гусениці довжиною 3,5-4 см. Вони вкриті тонкими волосками, мають чорну голову і  чорні та білі смужки з боків.  Зимують гусениці в павутинному коконі між склеєними докупи листками. Живлення їх триває з весни до перших приморозків.

Цей шкідник потрапив у Європу з Китаю, а кілька років назад з’явився і у нас на Україні. Самшитова вогнівка пошкоджує декоративні кущі самшиту, унаслідок чого вони засихають і відродити їх складно, а в окремих випадках неможливо. Коли вогнівка з’їдає все листя, починає гризти кору молодих пагонів, тобто навіть не дає шансів наступного року відновитися самшиту самостійно.

Для боротьби з шкідником можна застосовувати хімічні  засоби: Актара, Конфідор-максі, Актелік, Енжіо, але ми радимо використати біоінсектициди,  зокрема – «Бітоксибацилін», «Дендробацилін», «Лепідоцид». Найбільш ефективним у боротьбі зі шкідником є  препарат біологічного походження «Актофіт» (100 мл на 10л води + 1 мл прилипача- наприклад плин для миття посуду). З власного досвіду відомо, наскільки ефективний, екологічно чистий та безпечний цей препарат. Його можна використати також для обробки капусти від гусениць, білокрилки і проти колорадських жуків на картоплі (40 г на 10 л води) та інших шкідників.

При цьому має бути потужний струмінь оприскувача, щоби препарат проникав у середину куща. Якщо десь поблизу є пасіка, кущі самшиту після обробки потрібно обов’язково накривати агроволокном, щоб не  викликати  загибелі бджіл. Проводячи обробку цими препаратами по листу, слід пам'ятати, що захисна дія препарату триває 14-20 днів, а цикл розвитку комахи – близько 40 днів. Тому необхідно проводити обстеження на виявлення гусениць, а потім при потребі - 2-3 обробки на місяць. Для запобігання раптової появи вогнівки, рекомендується проводити обприскування кожні 20 днів, починаючи з травня і закінчуючи у вересні.

У комплексі заходів боротьби із самшитовою вогнівкою можна використовувати полив розчином Актари (4-8 г на 10 л води) кущів так, щоб промочити прикореневу зону на 30-40 см. Такої обробки буде достатньо проти повного життєвого циклу шкідника.Також не варто поспішати зрізати сухі, на перший погляд, гілки, на них можуть залишитися непошкоджені точки росту. Щоб відродити свій самшит варто підживити кущі фосфорно-калійними  добривами (тільки не азотними). Сильно пошкоджені кущі, якщо вони не є особливо цінними, варто викопати і спалити, ретельно прибравши всі залишки пошкодженого куща, та глибоко перекопати грунт.

З літературних джерел - Вега С.І.,

державний фітосанітарний інспектор Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Львівській обл.