Захист бджіл при обробках пестицидами

  • 175

Дуже актуальним в даний час постало питання безпечного внесення хімічних засобів захисту рослин для боротьби з шкідниками, бур’янами і хворобами на різних сільськогосподарських культурах. Щоб одержати щедрий і багатий врожай любої культури майже всі ми активно обприскуємо свої посіви пестицидами проти шкідливих організмів – як великі агрохолдинги, так і населення - на своїх городах. Спостерігаються випадки, коли від порушень при внесенні цих хімічних речовин страждають не тільки люди, а й навколишнє середовище і зокрема – бджоли.     

Вимоги законодавства України щодо захисту медоносних бджіл від отруєнь при внесенні пестицидів у сільському господарстві визначаються: 
− Законом України «Про бджільництво» від 22.02.2000р. № 1492 –III;
− Законом України «Про захист рослин» від 14.10.1998р. № 180-ХІV;
−Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» та іншими нормативно-правовими актами.

Для уникнення можливого негативного впливу пестицидів на бджіл, людину і навколишнє середовище сільськогосподарські підприємства, і  населення також, повинні суворо дотримуватись правил техніки безпеки при роботі з ними. У своїй діяльності підприємства, установи, організації всіх форм власності та громадяни у сфері захисту рослин керуються Законом України «Про захист рослин» від 14.10.1998р. № 180-ХІV (зі змінами). Дозволено застосовувати у сільському та лісовому господарстві, на присадибних ділянках тільки тi пестициди i агрохiмiкати, що пройшли державну реєстрацію i включені в «Перелік препаратів, дозволених до використання в Україні». Також «Переліку препаратів…» повинні відповідати асортимент пестицидів, засоби, сфера застосування, норми, кратність обробок та інше. Використовувати нетоксичні або слаботоксичні для медоносної бджоли інсектициди, такі як Моспілан ВП, Біская 240 OD, м.д., Маврік, ЕВ., Каліпсо 480SC, Омайт 570,в.е., Кораген 20,СК та інші.

Фізичні і юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних культур, згідно ст.37 Закону України “Про бджільництво”, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 (десяти) кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. У період проведення робіт у радіусі 200 метрів від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Роботи з усіма пестицидами слід проводити у вечірні (18–22) та ранкові (до 8-10) години, при мінімальних висхідних повітряних потоках шляхом обприскування наземною апаратурою. При цьому пасіки необхідно вивезти не менш ніж на 5 км від оброблюваних ділянок або ізолювати їх на термін до п’яти діб в залежності від внесеного препарату. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні при невисокій температурі повітря. 

Проводити обприскування наземним методом при швидкості вітру до 3 м/с (дрібно крапельне) і 4 м/с (крупно крапельне), при цьому не порушувати зону санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням - 300 м. Обробка посівів допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об'єктів, що підлягають санітарному захисту.

Враховуючи токсичність пестицидів для бджіл, обприскування с.г. культур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу бутонізації до цвітіння. Обробки інсектицидами в садах, на посівах ріпаку та інших медоносних культур в період цвітіння не проводити. 

Оскільки господарства зобов’язані повідомляти населення про місце і час обробок пестицидами через сільську раду, то власники пасіки повинні зареєструватись в сільській раді, на території якої вони знаходяться. Як доводить практика, законодавства у сфері захисту рослин с.г. підприємства стараються дотримуватися (хоча є непоодинокі порушення). Вони проводять обробки своїх посівів хімічними засобами захисту у ранкові, вечірні години і вночі включно (особливо великі агрохолдинги). Значно складніша ситуація на індивідуальних присадибних ділянках громадян. Громадяни також зобов’язані дотримуватися законів України при внесенні пестицидів. Проте населення обприскує свої поля (безконтрольно, з порушенням норм внесення і сумнівними препаратами, купленими де-завгодно) у той період, коли  вважає за потрібне,  коли має час або можливість. І складно пояснити своєму сусідові, щоб він пішов обприскати свою картоплю від колорадських жуків вночі. Адже маршрут медоносної  бджоли також пролягає через такі оброблені ділянки. 

Особи, які працюють з пестицидами і агрохімікатами, повинні пройти медичний огляд і отримати посвідчення та допуск до робіт з пестицидами і агрохімікатами у ГУ Держпродспоживслужби після проходження там спеціальної підготовки. Зараз у час війни згідно нових Постанов КМУ є нововведення. 

Порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність передбачену ст.21 Закону України “Про захист рослин”, ст. 38 Закону України “Про бджільництво” та Кодексу України про адміністративні правопорушення.
                                                                                                                           

      Вега С.І., державний фітосанітарний інспектор
                                                    Управління фітосанітарної безпеки
                                                    ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області