Щодо відзначення Дня охорони Праці у 2023 році

  • 236

Фото без описуВідповідно до указу Президента України від 18.08.2006 No 685/2006 щороку 28 квітня в Україні відзначається День охорони праці, який збігається зі Всесвітнім днем охорони праці. День охорони праці в Україні запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів  державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням в Україні.

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну питання безпеки праці набуло нового значення. Україна несе великі втрати в цій війні і ці втрати збільшуються, у тому числі внаслідок загибелі працівників на робочих місцях. Так, у 2022 році під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало 3065 працівників, у тому числі 520 працівників – зі смертельним наслідком. При цьому, безпосередньо внаслідок воєнних дій (ракетні, повітряні удари та дії вибухових предметів) під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало 711 працівників, з яких 252 особи зі смертельним наслідком. Але тисячі підприємств продовжують функціонувати, незважаючи на додаткові щоденні ризики та випробування.

Організувати охорону праці в умовах воєнного стану — надскладне завдання, до виконання якого потрібно підготуватися належним чином.

Враховуючи зазначене, пропонуємо 28 квітня 2023 року долучитися до вшанування пам’яті працівників, які загинули на виробництві, в мирний час та під час воєнного стану.

Держпраці використовує всі можливі засоби для поширення інформації з питань організації безпечних умов праці. Відповіді на найбільш запитувані питання розміщуються на офіційному веб-сайті служби, на інформаційному порталі pratsia.in.ua та на сторінках у соціальних мережах, завантажено сервіс он-лайн консультацій «інтерактивний інспектор», регулярно розміщуються інформаційні повідомлення у засобах масової інформації, інспектори відвідують роботодавців та надають індивідуальні консультації, безпосередньо спілкуються з людьми тощо. Також на інформаційному порталі рекомендації як безпечно працювати в умовах війни.

Консультації можна отримати:
☎по телефону: +38 068 140 41 20 (вартість згідно з тарифами вашого оператора);
☎через месенджери Viber, WatsApp, Telegram за номером телефону +38 068 140 41 20;
☎електронною поштою: interaktuvnyiinspektor_z@ukr.net;
☎заповнивши форму для отримання роз’яснення: https://forms.gle/LCiAbqjAxTRPjiFbA.

Також консультації можна отримати у приміщенні громадської приймальні Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, що знаходиться за адресою: Львівська обл., м. Львів, вул. Валова, буд. 31, або за телефоном (032) 235-48-42.

Ми все подолаємо і обов’язково переможемо!

Все буде Україна!