Церква Святого Духа у Потеличі під посиленим захистом ЮНЕСКО!

  • 389

Фото без описуДо переліку 20 об'єктів України, які внесло ЮНЕСКО до Міжнародного списку культурних цінностей, що перебувають під посиленим захистом, увійшла відома церква Святого Духа, яка розташована на території нашої територіальної громади у селі Потелич. 

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України. 

До списку в категорії Дерев'яні церкви Карпатського регіону потрапили: Жовківська церква Пресвятої Трійці; Матківська церква Введення у храм Пресвятої Богородиці; Потелицька церква Святого Духа. 

Коротка історична довідка:

Церква Зіслання Святого Духа у с. Потелич була споруджена потелицькими гончарями у 1502 р. і вважається однією з найдавніших і найгарніших дерев'яних церков в Україні. Ця сакральна будівля розташована на пагорбі, над двома ставками. Її звели за кошти місцевого гончарського цеху на місці церкви Бориса і Гліба, яка була знищена під час набігів татарською ордою.

Дерев'яна церква Зіслання Святого Духа – тризрубна, двоверха будівля, складається з нефа, бабинця і п'ятигранного вівтаря, причому неф накрито наметовим ґонтовим дахом. До складу цього архітектурного комплексу, який не має жодного цвяха, ще входить вежа-дзвіниця, яка була споруджена разом з храмом у 1502 р. і відреставрована у 1736 р. Дерев'яна, квадратна у плані двох'ярусна дзвіниця підтримує домінантну роль храму у загальній композиції його ансамблю. Згідно з народними переказами, у 1648 р. до цієї святині на Літургію навідався гетьман  Богдан Хмельницький.

Церква Зіслання Святого Духа у с. Потеличі Жовківського району Львівської області відзначається своєю особливістю, упродовж віків добре збереглася, вважається видатною пам'яткою архітектури галицької школи, відноситься до найвизначніших мистецьких пам'яток України і належить до світової спадщини ЮНЕСКО.