УВАГА! ВІДНОВЛЕННЯ ДЕКЛАРУВАННЯ!

  • 318

Фото без опису

 

До уваги посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів Рава-Руської міської ради та інших осіб, які здійснюють адміністративно- господарські та організаційно-розпорядчі функції!

26 вересня 2023 року Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану». 10 жовтня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України № 3384-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану», який набрав чинності 12 жовтня 2023 року.

Цим Законом, внесено зміни у Закон України «Про запобігання корупції».

ВІДПОВІДНО до вищезгаданого Закону, особи, які у 2022–2023 роках не подали декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (за звітні 2021 та 2022 роки), відповідно до статті 45 Закону «Про запобігання корупції», і кінцевий строк для подання яких настав до дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану», подають такі декларації не пізніше 31 січня 2024 року.

Відповідно до інформації, наданої Національним агентством з питань запобігання корупції, посадові особи, призначені на посади без конкурсного відбору до дати закінчення дванадцятимісячного строку після дати припинення чи скасування воєнного стану, подають:

1) декларацію кандидата на посаду (декларація, яка подається відповідно до абз. 1 ч. 3 ст. 45 Закону та охоплює звітний період з 01 січня до 31 грудня включно, що передує року, в якому особа подала заяву на зайняття посади, якщо інше не передбачено законодавством та за загальним правилом містить інформацію станом на 31 грудня звітного року) 

2) щорічну декларацію (декларація, яка подається відповідно до ч. 1 ст. 45 Закону, або абз. 2 ч. 2 ст. 45 Закону у період з 00 годин 00 хвилин 01 січня до 00 годин 00 хвилин 01 квітня року, наступного за звітним роком. Така декларація охоплює звітний рік (період з 01 січня до 31 грудня включно), що передує року, в якому подається декларація, та за загальним правилом містить інформацію станом на 31 грудня звітного року)

Національне агентство з питань запобігання корупції повідомляє: «кампанія декларування за 2021-2022 роки триватиме до 31 січня 2024 року. До зазначеної дати декларанти мають подати декларації за відповідні звітні періоди у 2021-2022 роках, у тому числі для проведення спецперевірок, крім тих осіб, які подали їх добровільно раніше. 

Крім того, ті особи, які під час дії воєнного стану до набрання чинності Законом, вже подали декларації за 2021-2022 роки, мають право подати виправлені декларації за ці періоди. Для цього протягом 14 днів з дня набрання чинності Законом їм необхідно буде письмово в довільній формі звернутися до НАЗК з проханням забезпечити можливість подати виправлену декларацію. Після чого зазначені суб’єкти декларування зможуть один раз упродовж 30 календарних днів (з дня відкриття доступу) подати виправлені декларації за ці періоди. Про надання такої можливості декларантам буде повідомлено в їх персональні електронні кабінети у Реєстрі декларацій, без направлення офіційного листа».

Особи, призначені на посади у період дії воєнного стану, для забезпечення проведення спеціальної перевірки, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції», а також перевірки, передбаченої Законом України «Про очищення влади», подають документи, передбачені частиною другою статті 57 Закону України «Про запобігання корупції», не пізніше 31 січня 2024 року, у разі якщо такі декларації та/або документи не були подані ними раніше, або протягом 90 календарних днів з дня припинення обставин, визначених абзацами другим і третім частини восьмої цієї статті.

Також повідомляємо, що за звітний 2023 рік подати декларацію потрібно у звичний для всіх декларантів строк – з 01 січня 2024 до 31 березня 2024 року включно.

Фото без опису