25 листопада – Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок

  • 124

Фото без опису

 

Ця дата не випадкова. Саме цього дня, восени 1960-го року під час політичних протестів у Домініканській Республіці, за наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільо були жорстоко вбиті три сестри Мірабал, що були активними учасниками супротиву. Показова кривава страта сестер збереглася в народній пам’яті надовго та мала світовий резонанс. У 1981 році активістки жіночих рухів вирішили вибрати дату їх загибелі як день протесту проти насильства щодо жінок. А з 1999 року цей день став міжнародною датою.

Попри те, що ми живемо в XXI столітті, статистика про факти насильства щодо жінок є невтішною. Більш того, можна з упевненістю стверджувати, що офіційні дані про це не відображають реальний масштаб проблеми.

Насильство щодо жінок і дівчаток є одним з найбільш поширених порушень прав людини в сучасному світі, з яким надзвичайно важко боротися і яке має катастрофічні наслідки.

Воно проявляється у фізичній, сексуальній та психологічній формах, зокрема:

• насильство з боку партнера (побиття, психологічне насильство, зґвалтування в шлюбі, вбивство);

• сексуальне насильство і домагання (зґвалтування, насильницькі статеві акти, небажані сексуальні аванси, сексуальне насильство над дітьми, примусові шлюби, вуличні домагання, переслідування, кіберпереслідування);

• торгівлю людьми (рабство, сексуальна експлуатація);

• дитячі шлюби.

Символом проти всіх форм насильства над жінками стала біла стрічка. Вона символізує намір ніколи не чинити, не сприяти чи не залишатися байдужими до насильства проти жінок та викорінити це ганебне і небезпечне явище.

Закликаємо кожного бути свідомими, не залишатися осторонь проблеми, не замовчувати та не виправдовувати насильство!

Скажіть насильству СТОП!