Напередодні різдвяних та новорічних свят нагадуємо, що використання піротехнічних виробів заборонено!

  • 81

Фото без опису

В листопаді набув чинності Закон України щодо використання та обігу піротехнічних засобів, відповідно до якого продаж та використання феєрверків, салютів та різноманітних петард – заборонено.

Заборонено використання, реалізацію та передачу переважної більшості видів феєрверків, салютів та петард, а саме:

🔻 використання, продаж та передача у будь-який спосіб феєрверків класів F2, F3, F4 (піротехнічних виробів, призначених для використання під час розважальних заходів);

🔻 продаж та/або передача у будь-який спосіб особам, які не досягли 16 років, феєрверків класу F1.

Порушників, які ігноруватимуть заборону притягуватимуть до відповідальності відповідно до статей Кодексу України про адміністративні та кримінальні правопорушення:

◾стаття 164 КУпАП (порушення порядку провадження господарської діяльності) – штраф у розмірі від 17 000 до 34 000 грн. Також у порушників забиратимуть продукцію та гроші, одержані внаслідок вчинення правопорушення;

◾стаття 195-6 КУпАП (порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів) – штраф від 1020 до 1700 грн із конфіскацію піротехнічних засобів.

◾стаття 182 КУпАП (порушення вимог захисту населення від шкідливого впливу шуму чи прави дотримання тиші у населених пунктах та громадських місцях) – штраф від 85 д 255 грн, для посадових осіб та підприємств - від 255 до 510 грн.

Окрім того стаття 296 Кримінального Кодексу України "хуліганство" передбачає не лише штраф від 17 000 до 34 000 грн, а й арешт на строк до шести місяців або ж обмеження волі на строк до п’яти років.