Гострі кишкові інфекції та харчові отруєння, їх профілактика

  • 78

Фото без опису

 

Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріоносії та вірусоносії. Фекально-оральний механізм передачі інфекції здійснюється наступними шляхами: харчовим - під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини; водним - у разі вживання неякісної питної води. Гострі кишкові інфекції (ГКІ) займають особливе місце серед інфекційних хвороб, за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням. Рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3-х років).

 

ГКІ можуть викликати, як патогенні та умовно-патогенні бактерії, так і віруси, причому на сьогодні на перший план виходять секреторні діареї, збудниками яких є ротавіруси, які становлять 60-80% в структурі ГКІ серед дітей перших трьох років життя. За даними епіданамнезу більшість хворих пов'язує своє захворювання з вживанням харчових продуктів (м'яса та м’ясопродуктів, молока, молокопродуктів і страв, що їх містять, курячих яєць, і страв, в склад яких входять яйця, овочі, фрукти, ягоди). Ймовірно, що більшість харчових продуктів, які вживали захворілі не пройшли достатню термічну обробку або зберігалися при порушенні умов чи термінів зберігання. Часто вживання немитих овочів, фруктів може спричинити виникнення захворювання. Друге місце по розповсюдженості займає «хвороба брудних рук». Хвора людина або бактеріоносій, не дотримуючись правил особистої гігієни, забруднюють харчові продукти, посуд, предмети побуту, що оточують їх, тим самим створюють небезпеку зараження оточуючих.

 

Інкубаційний період при різних ГКІ може коливатися від 2 годин (при харчових токсикоінфекціях) до 7 діб. Появляються характерні клінічні ознаки захворювання: загальна слабкість, блювота, біль в животі, пронос, підвищення температури.

 

Загальні рекомендації щодо хворого:

При появі клінічних ознак хвороби потрібно негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне лікування: ні в якому разі не слід займатися самолікуванням.

 

                  Щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій слід неухильно дотримуватися простих правил:

  • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних ociб.
  • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття i приготування їжі використовувати питну бутильовану воду  або водуз централізованих джерел водопостачання.
  • НЕ допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.
  • НЕ вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.
  • НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
  • В домашніх умовах завжди дотримуватись технології приготування їжі, особливо це стосується м'ясних страв та страв з яєць. Пам'ятайте - тільки достатня термічна обробка страви може запобігти виникненню захворювання. 
  • Не готувати продукти з запасом. Приготовлені страви з м'яса, молока бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути повторно термічно оброблені. 
  • При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми - обдати окропом. 
  • Зберігати продукти від мух. 
  • Не порушувати терміни зберігання швидкопсувних продуктів, дотримуватись умов їх зберігання (в холодильнику при температурі +2°С до +6°С),  виключити сусідство сирих та варених продуктів. 
  • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом. 
  • Для купання та відпочинку використовувати лише офіційно відкриті для цього пляжі з дозволом для купання або місця для відпочинку.

                   Памятайте! Ваше здоров’я у Ваших руках!