З першого квітня зросли виплати, пов’язані зі сферою зайнятості

  • 37

Фото без опису

 

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» в Україні з 1 квітня 2024 року до 8 тис. грн зросла мінімальна заробітна плата. У зв’язку з цим змінилися деякі виплати, що стосуються сфери зайнятості, розмір яких пов’язаний з мінімальною зарплатою.

 

Передусім, до 12 тис. грн за місяць (1,5 розміру мінімальної заробітної плати) збільшився максимальний розмір заробітної плати для тих, хто бере участь у виконанні суспільно корисних робіт.

 

До 4 тис. грн (50% мінімальної зарплати) зріс розмір допомоги з часткового безробіття у розрахунку на одного найманого працівника або фізичної особи-підприємця.

 

Компенсація працедавцям витрат з оплати праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб під час дії воєнного стану з 1 квітня 2024 року становить 8 тис. грн (одна мінімальна зарплата). Вона виплачується упродовж трьох місяців з дня працевлаштування ВПО або шість місяців у разі забезпечення роботою вимушено переміщених осіб з інвалідністю.

 

Програмою компенсації витрат з оплати праці цьогоріч скористалися 112 суб’єктів господарської діяльності, які у період дії воєнного часу забезпечили роботою 127 переселенців та отримали 1,4 млн грн компенсації.

 

Розмір витрат з оплати праці, що відшкодовуються працедавцям за працевлаштування за скеруванням служби зайнятості переселенців з-поміж безробітних, збільшився до 16 тис. грн (дві мінімальні зарплати).

 

Компенсація за забезпечення роботою осіб, котрі перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць (особи з інвалідністю, учасники бойових дій та ті, кому до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 5 років), обмежується 8 тис. грн (одна мінімальна зарплата).

 

Компенсація за працевлаштування молоді з-поміж зареєстрованих безробітних (віком до 25 років – у котрих страховий стаж менший за 12 місяців; віком до 35 років – на перше робоче місце; звільнених зі строкової військової/альтернативної служби – на перше робоче місце) збільшилася до 4 тис. грн (50 відсотків мінімальної заробітної плати).

 

Компенсація за працевлаштування осіб, котрі перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць і мають додаткові гарантії у працевлаштуванні або перебувають на обліку більш як 6 місяців, підвищилася до 3520 грн (подвійний розмір єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування).

 

Нагадаємо, що загалом від початку цього року (станом на 01.04.2024) компенсаційними програмами у сфері зайнятості скористалися 482 працедавці Львівщини, які від обласної служби зайнятості отримали кошти на загальну суму 1,8 млн грн.

 

Львівський обласний центр зайнятості