Інтерв’ю з директором Комунального некомерційного підприємства «Рава-Руська лікарня» Марією Мирославівною Коцур

  • 988

Фото без опису

 

- Розкажіть, будь ласка, про діяльність Комунального некомерційного підприємства «Рава-Руська лікарня».

 

- Наш заклад, Рава-Руська лікарня, є комунальним некомерційним підприємством Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області. Є закладом охорони здоров’я, що надає первинну та вторинну спеціалізовану медичну допомогу нашому населенню. Заклад обслуговує по задекларованому населенню приблизно 23 185 пацієнтів. Наш заклад є змішаним закладом, він надає  первинну і вторинну медичну допомогу. Що це означає? По первинній медичній допомозі в нас є 4 амбулаторії - це є сільська лікарська амбулаторія с. Потелич, сільська лікарська амбулаторія с. Гійче, сільська лікарська амбулаторія с. Нова-Кам’янка і лікарська амбулаторія загальної практики с. Забір’я. Також в нашому поліклінічному відділенні є лікарі первинної ланки, які надають медичну допомогу дорослому та дитячому населенню. До вторинної медичної допомоги відносяться  стаціонарні відділення (відділення паліативної допомоги, терапевтичне відділення, педіатричне відділення) і амбулаторна допомога , яка надається вузькими спеціалістами  в поліклінічному відділенні. Записатись на прийом до спеціалістів можна в реєстратурі поліклініки або через додаток Health24 та отримати онлайн консультацію з потрібним спеціалістом. Для того щоб записатись через портал необхідно:

- Скачати на телефон додаток Health 24;

- Увійти на портал Health 24;

- Обрати відповідний заклад,де працює ваш сімейний лікар;

- Обрати відповідний час та залишити заявку на прийом.

 

- Які заходи вживаються для покращення якості медичного обслуговування населення?

 

- Надання якісних медичних послуг в КНП «Рава-Руська лікарня» здійснюється відповідно до нормативно-правової бази, клінічних протоколів.

- Наш заклад у 2024 році законтрактований з НСЗУ по наступних 8 пакетах: первинна медична допомога, стаціонарна  допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних втручань, мобільна паліативна допомога, стаціонарна паліативна допомога, амбулаторна допомога дорослим і дітям, супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги, ведення вагітності в амбулаторних умовах, супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз на первинному рівні медичної допомоги у відповідності до яких пацієнту надається ряд безкоштовних  медичних послуг в залежності від того чи іншого пакету послуг. Це і надання консультативно-діагностичної та лікувально–профілактичної допомоги, ряд лабораторних досліджень, проведення необхідних інструментальних досліджень, ультразвукових, рентгенологічних досліджень тощо. В короткій перспективі планується контрактування з НСЗУ за пакетом “Медичне обслуговування і зубопротезування окремих категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України” – це є пілотний проєкт, він буде вперше впроваджуватись.

- Основним завданням нашого закладу є надання якісної медичної допомоги на всіх рівнях, і на первинному і на вторинному. Враховуючи те, що наш заклад є гібридний, наші лікарі  первинної і вторинної ланки тісно співпрацюють.

 

- Які цілі на цей рік, можливо закупівля новітнього обладнання? Що можливо вже закупили? Що плануєте ще закупити?

 

- В нашому закладі  постійно проводяться заходи щодо покращення матеріально-технічної бази. Цього року було придбано датчик ЕХО судин, планується закупити новий УЗД апарат. Наш лікар-терапевт зараз закінчує курси по функціональній діагностиці, ми робимо зміни до ліцензії, і так плануємо, що з липня місяця в нас буде проводитися діагностика ЕХО судин серця, що для нашого населення дуже і дуже важливо, як для таких, що перебувають в стаціонарі, так і для населення на первинному рівні. Закуплені цього року кардіографи, в нас закуплені дозатори лікувальних речовин, відсмоктувачі, тобто це матеріально-технічна база яку вимагає Національна служба здоров’я України, для того щоб ми законтрактувалися по пакетах. Без матеріально- технічної бази цього б в нас не було. Це те що обов’язково! На майбутнє ми плануємо закупити гастрофіброскоп,  мамограф,  плануємо закупити ще один УЗД апарат, який б знаходився у стаціонарному відділенні лікарні.

 

- Що Ви плануєте зробити для того щоб залучати молодих спеціалістів в нашу лікарню?

 

- В штаті нашої лікарні зараз працює 46 лікарів. Враховуючи те, що кількість населення, яке потребує медичної допомоги зараз різко зросло -тому нам необхідно поповнювати новими кадрами нашу лікарню. Для цього ми залучаємо нашого засновника з проханням надати житло молодим спеціалістам, які б приїхали наприклад з іншої області, чи з іншого регіону. З нашої сторони ми будемо по-всякому сприяти, щоб молодий спеціаліст перебував на роботі в гарних умовах праці і з гідною зарплатою. Тому ми тісно співпрацюємо зараз з Департаментом охорони здоров’я,  ми неодноразово до них зверталися для того щоб вони нам допомогли з молодими кадрами, для того щоб наш заклад міг ще працювати в подальшому для нашого населення та для нашої громади. Зараз в нашому закладі є двоє молодих лікарів, вони з Житомирської області. Це чоловік лікар-хірург і дружина  лікар-анастезіолог, зараз вона ще є на посаді заступника директора з медичної частини. Вони вносять вагомий вклад в роботу нашого закладу, й ми такими лікарями пишаємося і хочемо ще відповідно залучити молодь!

 

- Чи всі структурні підрозділи закладу забезпечені генераторами?
 

- Проживаючи зараз в час війни ми маємо зробити все для того, щоб наш заклад функціонував повноцінно! Ми врахували проблему енергоносіїв, тому заклад наш забезпечений генераторами: це є стаціонарне відділення, яке нараховує 4 генератори, наші амбулаторії, які забезпечені генераторами і поліклінічне відділення. Ще плануємо підключити та запустити 2 генератори (один - в Поліклінічному відділені 60 КвТ, другий - в Стаціонарному відділенні 125 КвТ, надані USAID “ГОВЕРЛА”) в липні місяці 2024 року, для того щоб забезпечення світлом було по всьому закладу.

 

- Чи співпрацює лікарня з місцевими органами влади?

 

- Постійно відбувається співпраця з нашим засновником – Рава-Руською міською радою. Допомагають у вирішенні ряду питань. З початком повномасштабного вторгнення Рава-Руська міська рада залучила для нашого закладу ряд гуманітарної допомоги: автомобіль швидкої допомоги, медичні ліжка , матраци, медичний інвентар, засоби гігієни та продукти харчування.На 2024 рік завдяки підтримці  депутатів затверджено Програму фінансової підтримки КНП «Рава-Руської лікарні» на суму 9011000,00грн.

- Було виділено кошти на закупівлю біохімічного аналізатора та  дентального рентген-апарату. Дане обладнання вже закуплено та плануємо ввести в експлуатацію в найближчий час. Біохімічний аналізатор  –  це обладнання, яке полегшить працю нашим лаборантам, й також є необхідною умовою подальшого функціонування нашого закладу. А дентальний рентген потрібен для того, щоб заключити  пакет з НСЗУ по зубопротезуванні для  військовослужбовців. Зараз це дуже важливо і тому ми обговорили ці питання з нашим засновником і для цього вони погодили виділити кошти, щоб ми закупили цей рентген.

 

- Чи є у Вас безкоштовні програми лікування? Для кого вони призначені, якщо так?

 

- В нашому закладі лікарі первинної і вторинної  ланки можуть виписувати ліки для хронічних хворих за програмою реімбурсації, тобто кошти на виписані препарати покриваються НСЗУ. Є ще програма місцевого бюджету, де нашим пацієнтам з хронічними хворобами, з орфанними хворобами та військовослужбовцям виписують ліки безкоштовно, але їх покриває місцева влада.

 

- Чи є у вашого комунального закладу офіційний сайт, якщо ні, то чи планується його створення?

 

- В нашому закладі офіційного сайту немає, проте ми плануємо його розробити, й усю інформацію, яка буде стосуватися діяльності нашого закладу ми будемо висвітлювати на нашому офіційному сайті. Є створена сторінка в Facebook. Створено групу в Viber, куди ми поширюємо всю необхідну інформацію для наших медичних працівників, а розробка офіційного сайту в процесі!

Фото без опису