Рава-Руська міська рада
Львівського району Львівської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що таке Ботулізм та профілактика цього захворювання?

Дата: 04.11.2025 14:23
Кількість переглядів: 38

Фото без описуБотулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму Clostridium botulinum і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг.

Збудники ботулізму широко поширені в природі. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишківника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних (без доступу кисню) або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення. Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо.

Сприйнятливість людини до цієї хвороби дуже висока. Інкубаційний період захворювання  триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості токсину, що потрапив в організм людини.

Як правило, починається хвороба із симптомів гастроінтестинального синдрому - хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок. У подальшому з'являється неврологічна симптоматика: порушення зору - одна із найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі - ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.

Для збудника ботулізму характерний гніздовий розподіл в продукті, тож отруїтись може лише той, хто скуштував саме заражений шматок.

З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:

  • насамперед – це суворе дотримання основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування;
  • не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  • не вживати консерви при підозрі на недоброякісність (якщо залізна банка роздута, деформована, здута кришка на скляних банках та органолептичні зміни не відповідні даному продукту).
  • захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;
  • посол риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, так як при концентрації солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно.  Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт