Жовківська ДПІ інформує щодо переходу торговців на безготівкові платежі

Жовківська ДПІ інформує щодо переходу торговців на безготівкові платежі

  • Переглядів: 125

Кабінет Міністрів України постановою від 29 липня 2022 року № 894 установив,  що  торговці  повинні  забезпечити  можливість здійснення  безготівкових  розрахунків  (у  тому  числі  з  використанням електронних  платіжних  засобів,  платіжних  застосунків  або  платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційно, у такі строки:  1) з 1 січня 2023 року – торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у пункті 4);  2) з 1 січня 2024 року – торговці, які провадять господарську діяльність у  населених  пунктах  з  чисельністю  населення  від  5  до 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у пункті 4);  3) з 1 січня 2025 року – торговці, які провадять господарську діяльність у  населених  пунктах  з  чисельністю  населення  менше  ніж 5 тис. осіб (крім торговців, зазначених у пункті 4);  4) з 1 січня 2026 року – торговці – фізичні особи-підприємці – платники  єдиного  податку  першої  групи, торговці, які  здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції. 

Закон України №1914: Особливості оподаткування окремих видів діяльності та операцій

Закон України №1914: Особливості оподаткування окремих видів діяльності та операцій

  • Переглядів: 98

Жовківська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє, що згідно пункту 141.9.2. статті 141 Податкового кодексу України для платника податку, у якого частка сільськогосподарського товаровиробництва за податковий (звітний) рік, розрахована відповідно до підпункту 14.1.262 пункту 14.1 статті 14 цього Кодексу, дорівнює або перевищує 75 відсотків, різниця між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок обчислюється шляхом віднімання від загального мінімального податкового зобов’язання загальної суми сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок. 

Жовківська ДПІ нагадує що таке одноразове (спеціальне) добровільне декларування

Жовківська ДПІ нагадує що таке одноразове (спеціальне) добровільне декларування

  • Переглядів: 76

Жовківська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року.

Жовківська ДПІ інформує про те, чи сплачують ЄВ за себе ФОП, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства у період воєнного стану в Україні

Жовківська ДПІ інформує про те, чи сплачують ЄВ за себе ФОП, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства у період воєнного стану в Україні

  • Переглядів: 86

Жовківська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу, що відповідно до частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) є:  фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування (п. 4 частини першої ст. 4 Закону № 2464),  фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності (п. 5 частини першої ст. 4 Закону № 2464),  члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах (п. 5 прим. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464). 

Закон 1914: зміни щодо визначення об’єкту оподаткування податком на прибуток підприємств

Закон 1914: зміни щодо визначення об’єкту оподаткування податком на прибуток підприємств

  • Переглядів: 109

Жовківська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує платників, що Закон України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», який набрав чинності 01.01.2022, змінив підхід до визначення об’єкту оподаткування податком на прибуток підприємств великими платниками податків: запроваджено окремий порядок відображення від’ємного значення об’єкта оподаткування платника податків минулих податкових (звітних) років («податкових збитків»). 

Жовківська ДПІ нагадує про право на податкову знижку

Жовківська ДПІ нагадує про право на податкову знижку

  • Переглядів: 102

Жовківська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги). 

Чи потрібно подавати до контролюючого органу одноразову (спеціальну) добровільну декларацію з нульовими значеннями?

Чи потрібно подавати до контролюючого органу одноразову (спеціальну) добровільну декларацію з нульовими значеннями?

  • Переглядів: 104

Жовківська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою, визначеною п. 3 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року. 

Телефонна "гаряча лінія" про новації податкового законодавства

Телефонна "гаряча лінія" про новації податкового законодавства

  • Переглядів: 80

У Жовківській ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області днями відбулася телефонна «гаряча лінія». На запитання додзвонювачів відповідав заступник начальника Жовківської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області Віктор Порохняк.